Ma találkozott volna Orbán Viktor az Európai Bizottság vezetőjével, de a találkozó mégsem jön létre: Barroso az utolsó pillanatban visszavonta a meghívást. Sajtótájékoztatón jelentette be: „rájöttem, Orbán úrban nem lehet megbízni”.

Lehetséges, hogy a békemeneten látott transzparensek, mint például a „Nem leszünk gyarmat” vették el José Manuel Barroso kedvét attól, hogy kis hazánkkal foglalkozzon. Ezt végül is meg lehet érteni, komoly összegeket tolt az EU Magyarországba, csak tavaly 4,37 milliárd eurót. Nem biztos, hogy további összegeket szeretnének ide invesztálni, ha ez a reakció.

Szóval Orbán feleslegesen ment Brüsszelbe, ugyanis zárt ajtók fogadták, rajtuk „Rögtön jövünk, te meg menj el” felirattal. A jelek szerint az európai elit nem látja szívesen miniszterelnökünket, ezt a pár órával későbbi rendkívüli sajtótájékoztató is megerősítette: Barroso ugyanis személyesen jelentette be az újságíróknak, hogy „Orbán úrban nem lehet megbízni”.

Komoly diplomáciai skandalum, hogy a miniszterelnököt nem fogadják Brüsszelben. Már csak az, hogy mindössze pár órával a találkozó előtt lépett vissza Barroso, önmagában katasztrofális jelnek tűnik a magyar külpolitika számára: bizonyára nem kell magyaráznunk, hogy milyen hatással lehet ez az IMF-fel folytatott tárgyalásokra és az EU támogatási alapjának kérdéskörére.

„Azt reméli az Európai Bizottság, hogy Orbán Viktor megerősíti a kormány készségét arra, hogy közösen dolgozzanak a bizottság által az uniós és a magyar jogi szabályozás összhangjával kapcsolatban felvetett problémák orvoslásán” – közölte még tegnap Barroso szóvivője. A jelek szerint ma már más szelek fújnak a portugál fejében.

A lemondást fontolgatja Orbán Viktor?
"Kis ember, hát itt a vége"?

Orbán Viktor elsősorban az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyalt volna a bizottsági elnökkel. A miniszterelnök már a múlt héten jelezte, hogy a megbeszélésen „politikai megállapodás” jöhet létre közte és Barroso között. „Csak a békemenetesek meg ne tudják!” – tette hozzá utólag.

Egyelőre tehát patthelyzet, ami azért baj, mert Magyaroszágnak meg kellene nyernie ezt a játszmát. Európa támogatása nélkül nincsen zsozsó, ha nincsen zsozsó, meg kell szorítani, ha meg kell szorítani, nincs szavazó, ha nincs szavazó…

Szíjjártó Pétert egyelőre nem sikerült elérnünk.

Lájkolja a Képviselőfánk Facebook-oldalát, hogy elsőként értesüljön bejegyzéseinkről, valamint exkluzív rövidhíreinkről és kvízjátékainkról!

Írjon hülyeségeket politikusainkról! Küldje el szerkesztőségünk címére agymenését!